12 Şubat 2013 Salı

Kimçi Yapalım / 김치 하자



MARUL KİMÇİ (배추 김치) ve SALATALIK KİMÇİ (오이 김치)


Malzemeler
        Marul (Beçu)
 *Çin marulu veya göbek marul diye de geçiyor
Kalın tuz
Yeşil soğan
Havuç
Beyaz Turp
Sebzelerin miktarını yazmıyorum, isteğe göre birinden eksik birinden fazla kullanabilirsiniz. Mesela ben havuç ve turpu fazla koyup yeşil soğanı biraz azalttım çok sevmediğim için. Tercih meselesi. Ama hepsinden koymak gerekiyor.

Sosu İçin
2 su bardağı pul biber
İsteğe göre 1 su bardağı balık suyu
Sarımsak 20 diş, küçükse 25 diş
Pirinç unu veya nişasta 2 yemek kaşığı
Zencefil 1 yemek kaşığı

NOT: Balık suyunu koyarsanız kimçiniz daha uzun ömürlü olur. Ama ben balık suyunun bizim damak tadımıza pek uymadığını düşünüyorum. Bu nedenle koymadım ve bu ölçünün yarısı kadar kimçi yaptım. Bu yüzden çok uzun ömürlü olmasına da gerek yok.

Yapılışı: Önce marulumuzun büyüklüğüne bakıyoruz. Büyükse 4 küçükse 2 parçaya ayıralım. Kalın tuzu yapraklarının arasına koyarak 5-6 saat beklet. Yumuşayınca da suyunu akıtıp 2 saat daha bekletelim. (Benim marullar küçük olduğu için tuzu çabuk aldı daha az bir süre beklettim )
Yeşil soğanı 4-5 cm uzunluğunda kesiniz. Kuru soğanları da ince ince yarım ay şeklinde doğrayalım. Daha sonra havucu ve turpu rendele.
Pirinç ununu 2 bardak suyla muhallebi kıvamında pişir, soğuyunca zencefili ilave et. Hepsini karıştır.


İç malzememiz
Sebzeler ve Sosun karışmış hali.
Kore yemeği gibi görünüyor =)


Gördüğünüz gibi benim marullar çok küçük.
İkiye böldüm o yüzden
Marulu parçalamadan yapraklarını ayırıp ayırıp iç malzememizden koyalım
Her yaprak için uygulayacağız. Boş kalan kısım kalmayacak.
En son üstüne de malzemeyi koyup marul yaprağıyla kapatalım.


Muhafaza etmek için saklama kabına koydum



Bu ölçünün yarısını yaptığım halde marulum küçük olduğu için malzeme arttı.
Bu yüzden kalan içle de salatalık kimçi yaptım.

Salatalık Kimçi Yapılışı: Orta boy salatalıkları önce yıkayalım. Sonra birbirinden ayrılmayacak şekilde 4'e bölelim. Bunu içten bıçak darbeleriyle yapabiliriz. Sonra aralarına kalın tuz koyup 20-30 dk tuzlu suda bekletelim. Tuzlu sudan çıkarıp süzelim. Süzülmüş salatalıklar büzülüp bıçakla kestiğimiz kısımlarda boşluklar olacak. Bu boşluklara bolca iç koyup üstüne de sos sürelim. Salatalık kimçi hazır ^-^

NOT: Hazırlanan kimçileri yazın 1 gün kışın da 2-3 gün civarı oda sıcaklığında ya da balkonda bekletmek gerekir. Fermentasyon olup mayalanması için. Bizdeki turşu gibi düşünün. Sonra da buzdolabına koyulacak.
Kesip kesip servis edilir. 


Ve kimçimiz hazır. Mayalanma işlemi bitip yemeye hazır hale gelince de bir fotoğraf daha yüklerim.

Ayrıca şu eksik bu eksik diyen olabilir..Kimse demesin kimçinin bir sürü çeşidi var. Turpla, patatesle, lahanayla felan..Hepsi için hemen hemen bu tarz malzemeler kullanılır. Ama Koreliler kendilerine özel kokulu sos ve baharatlarından da atabilirler. Çin marulu bile fazla bulunmuyor kı burada. En iyisi lahanayla yapmak. Kısacası Türkiye şartlarında yapacağımız en iyi kimçi diyebilirim. Bütün kimçi çeşitlerini tatmış biri olarak en iyisinin bu beçu kimçi yani marul kimçi ve lahana kimçi olduğunu da söylemeden edemeyeceğim. =)

Daha sonra bir de Kore usûlü pizza tarifi vermeyi düşünüyorum. Hem çok lezzetli hem de çok sağlıklı. Ayrıca kimçilisinden tutun da yeşil soğan ve karideslisine kadar bir sürü çeşidi var. 
Öyle işte.

12 yorum:

  1. Salatalık kimçisinin görüntüsü pek iştah açıcı görünmesede,marullar güzel :)
    seninde dediğin gibi eldeki malzemelerle yapılabileceğin en iyisi :)
    yalnız bunun içine birazda kısırlık bulgur iyi gider hem bulgurun mayalama özelliği de var :)
    Bakalım son hali nasıl olucak,gerçi biz tadamıcaz ama :)pizzatarifinide bekliyorum:)

    YanıtlaSil
  2. Muhteşem dönüş diye ben buna derim. İzmir'de çin lahanası aradım taradım ama bulamadım :( O yüzden kimçi hayallerime elveda demiştim. Ama bunu deneyeceğim. Devamını büyüüüük bir hevesle bekliyorum. Noodle'dan sıkılmaya başladım. Yeni tarifler çook işime yarar.

    YanıtlaSil
  3. Bulgur pilavinin yanina iyi gider ama bulgurlu olmaz ya :)

    İzmir deyince aklima yesillik ve Ege mutfagi gelir. Bu marulun olmamasi ilginc ama elveda deme..Beyaz lahanayla da cok guzel olur..Hatta bu ic malzemesini kullanabilirsin. Dedigin gibi noodle biraz sasi oluyor cok yiyince.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metro ya marketlere falan hep bakıyorum ama yok. Şimdilik senin postlara bakıp iç geçirmekle yetiniyorum.

      Sil
  4. Evet marul kimçi güzel görünüyor. Bende istiyorummmm!!! =))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmak uzereler..Gel Konya'ya veriyim ^-^

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  5. ellerine saglık KLEİN :) BENCE ÇOK GÜZEL OLMUS BAŞKA LEZZETLİ YEMEKLERİ PAYLAŞMANIZ DİLEGİYLE :))

    YanıtlaSil
  6. aaa hiç duymadım bunu.
    not aldım.
    denerim.
    çin japon vietnam kore yemeklerini seviyorum.
    bi de sağlklı yemekler genelde.
    pişme tarzı da iyi.
    çok pişirilmiyor.
    genelde kendi suyuyla pişiriliyorlar.
    :)

    YanıtlaSil
  7. eline sağlık güzel görünüyor kimçiler ^^

    YanıtlaSil
  8. Çin marulu artık çok yerde var

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok önemli. Eksik gördüğünüz bir yer olursa çekinmeyin ^-^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...